Vervroegd aflossen? Even afm.nl checken

Vervroegd aflossen of oversluiten is populair nu rentestanden voor hypotheken laag staan. Maar er zit vaak een addertje onder het gras: de meeste financiële instellingen vragen een compensatie voor het geld dat ze hierdoor mislopen. Ken de regels.

Waakhond

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), ook bekend onder de populaire naam ‘waakhond voor de financiële sector’, heeft een stappenplan ontwikkeld waarmee je als hypotheekbezitter kunt checken hoe hoog de vergoeding aan de bank maximaal mag zijn.

Boete

Immers, bij het verstrekken van de hypotheek is een looptijd afgesproken. Financiële instellingen kunnen hiermee berekenen wat ze terug mogen verwachten. Ga je tussentijds gebruik maken van een lagere rente, dan valt die vergoeding lager uit en mag de hypotheekverstrekker een ‘boete’ rekenen. 

Europese regel

Sinds 14 juli 2016 is er namelijk een Europese regel van kracht die stelt dat die vergoeding niet hoger mag zijn dan het financiële nadeel dat de aanbieder oploopt. Bovendien stelt de regel dat de klant duidelijk moet kunnen zien hoe de vergoeding is berekend. De AFM kwam tijdens een onderzoek naar deze situatie verschillende rekenmethoden tegen en heeft daaropvolgend een leidraad geformuleerd waarin aanbieders 4 uitgangspunten voorgeschoteld krijgen om duidelijk te maken op welke wijze zij kunnen voldoen aan de nieuwe regels.

Stappenplan

Tegelijkertijd helpt de AFM huizenbezitters middels een stappenplan en checklist om uit te vissen hoe de vergoeding berekend kan worden. Op de site van de AFM zijn stappenplan en checklist terug te vinden en lees je alles over de berekeningswijze en waar je precies op moet letten. Omdat de regels al gelden sinds 14 juli 2016 verwacht de AFM dat verstrekkers eventuele foutieve berekeningen sinds die datum opnieuw berekenen en teveel betaalde vergoedingen terugbetalen. De checklist en het stappenplan geven de consument een indicatie of dit het geval zou kunnen zijn. Even checken kan dus geen kwaad. Kijk op www.afm.nl voor meer informatie.

R Rol
10

Zowel bij aankoop als verkoop zeer professioneel geholpen. Wat communicatie betreft alles prima verlopen. Hans, Thijs en Sandra hartelijk bedankt voor jullie inzet bij aan en verkoop hellemaal top!!

Linda M
9

Goede presentatie, fijn dat ik ook via Internet kon zien hoeveel Mensen mijn huis per dag bekeken hadden. Goed contact met makelaar en snelle verkoop :)

Lees meer
Terug
Recent bekeken