Voorkom problemen met aflossingsvrije hypotheek

Sinds 2001 is de hypotheekrente nog maar dertig jaar aftrekbaar. In 2031 moeten de eerste openstaande leenbedragen daarom worden opgehoest door hypotheekhouders. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich nu al zorgen en voorziet problemen.

Alleen rente

Huiseigenaren die een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten, waarbij alleen rente wordt betaald en geen aflossing op het leenbedrag, kunnen in de problemen komen. Na dertig jaar moeten zij immers het geleende bedrag terugbetalen aan de bank. Dit kan bijvoorbeeld door het huis te verkopen, spaargeld aan te spreken of door een nieuwe hypotheek af te sluiten. Sinds 1 januari 2013 is aflossingsvrij lenen overigens niet meer mogelijk en bouw je gedurende de looptijd van de hypotheek de leensom af.

Ei van Columbus

Wie een aflossingsvrije hypotheek heeft, doet er daarom verstandig aan om waar mogelijk af te lossen. Immers, een nieuwe hypotheek afsluiten aan het eind van de dertig jaar lijkt het ei van Columbus, maar niks is minder waar. De kans is immers groot dat je tegen die tijd met pensioen bent of gaat, waardoor de kans bestaat dat je in inkomen achteruit gaat. Daar komt bij dat die nieuwe hypotheek niet meer aftrekbaar is, dus betaal je het volle pond. Bovendien zal je door de hele molen moeten bij de geldverstrekker en kan het zomaar zijn dat je niet kunt lenen wat je nodig hebt als gevolg van een lager pensioeninkomen.

Onder water staan

Wie ondertussen heeft afgelost, hoeft minder te lenen. Het aflossingsbedrag wordt dan waarschijnlijk lager (ook zonder renteaftrek) en ook loop je geen risico met ‘onder water staan’, de situatie waarbij je huis minder waard is dan de hypotheekwaarde.

Dertig procent

Volgens de AFM heeft zo’n dertig procent van alle woningbezitters een volledig aflossingsvrije hypotheek. Vandaar dat de financiële toezichthouder samen met marktpartijen, zoals hypotheekaanbieders, momenteel onderzoek doet naar de beste manier om die mensen te motiveren op tijd actie te ondernemen. Wie niet op de onderzoeksresultaten wilt wachten, begint alvast met aflossen. Overleg met je financieel adviseur of geldverstrekker hoe je jouw situatie het beste kunt aanpakken.

R Rol
10

Zowel bij aankoop als verkoop zeer professioneel geholpen. Wat communicatie betreft alles prima verlopen. Hans, Thijs en Sandra hartelijk bedankt voor jullie inzet bij aan en verkoop hellemaal top!!

Linda M
9

Goede presentatie, fijn dat ik ook via Internet kon zien hoeveel Mensen mijn huis per dag bekeken hadden. Goed contact met makelaar en snelle verkoop :)

Lees meer
Terug
Recent bekeken