Erg in trek: vakantiewoningen

Sommige mensen krijgen geen genoeg van vakantie. Of ‘vluchten’ graag een paar keer per jaar hun eigen huis uit om de rust op te zoeken. Dit in combinatie met een lage hypotheekrente en dito spaarrente levert een winnaar op: de recreatiewoningmarkt.

Succesjaren

In 2015 verdubbelde het aantal verkochte recreatiewoningen, met 3.130 transacties, al t.o.v. het jaar er voor. In 2016 heeft de stijgende lijn zich verder doorgezet: volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) werden er afgelopen jaar namelijk 3.750 vakantiehuisjes verkocht, twintig procent meer dan in 2015. Waarmee de afgelopen twee jaar de boeken ingaat als dé succesjaren sinds de vorige hausse, in 2007. Dat jaar gingen er net geen 2.500 recreatiehuizen over de toonbank. En dan werd er afgelopen jaar nóg een record gevestigd: 1.200 nieuw gebouwde recreatiehuizen kwamen vrij op de markt.

Kustgebieden

De cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek dat Bureau Stedelijke Planning heeft uitgevoerd voor de NVM. Een onderzoek dat nog een interessant feitje prijsgeeft: de meeste woningen zijn verkocht in het kustgebied van Noord-Holland. De kustgebieden van Zuid-Holland en de Waddeneilanden blijven achter, vooral omdat het aanbod daar volgens het onderzoek ‘aan het opdrogen is’.

Zeventien procent

Overigens zijn de recreatiewoningen niet altijd bepaald goedkoop. De gemiddelde transactieprijs op de Waddeneilanden, waar de markt dus krap is, bedraagt drie ton. De gemiddelde prijs van alle in 2016 verkochte woningen bij elkaar opgeteld, ligt ruim boven de 140 duizend euro. Dit is vier procent hoger dan in 2015, maar nog altijd zeventien procent lager dan in 2008, het jaar dat de crisis uitbrak.

Op afroep

De belangrijkste reden voor de enorme verkooptoename in dit marktsegment is volgens de onderzoekers de lage rentestand van zowel spaarrekening als hypotheek. Als je geld toch niks oplevert op een spaarrekening, kun je er maar beter iets mee doen. Het levert misschien zelfs nog wat geld op als je besluit om je woning ook te verhuren, maar in elk geval koop je rust, ruimte en een relaxed gevoel op afroep.

 

R Rol
10

Zowel bij aankoop als verkoop zeer professioneel geholpen. Wat communicatie betreft alles prima verlopen. Hans, Thijs en Sandra hartelijk bedankt voor jullie inzet bij aan en verkoop hellemaal top!!

Linda M
9

Goede presentatie, fijn dat ik ook via Internet kon zien hoeveel Mensen mijn huis per dag bekeken hadden. Goed contact met makelaar en snelle verkoop :)

Lees meer
Terug
Recent bekeken